In Amerika is het geven van fooi niet hetzelfde als hier in België, het is voor hun zoals het betalen van belastingen terwijl Belgen juist niet zo zijn van het geven van fooi.
Het is legaal om werknemers $2.13 per uur te betalen in Amerika, fooi is eigenlijk een deel van hun loon. De toeristen weten hier vrij weinig over en weigeren fooi te geven. Wat ze niet weten is dat fooi eigenlijk altijd naar de bediening gaat en niet naar het restaurant zelf.
Tot de lonen in Amerika hetzelfde worden als die in België (iets dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren), zal het geven van fooi in Amerika normaal blijven. De toeristen moeten dus de regels leren willen ze goed meedraaien in het Amerikaanse systeem.
Zodra een luchthaven portier u helpt met uw tassen dragen, geef hem dan $1-2 per tas, halen ze u op van uw gate met een kar? Dan geeft u ze $3-5 per tas.
Het lastigste is om vervoer te krijgen van het vliegveld naar het hotel. Soms heeft u geluk en staat er een hotelmedewerker klaar om u op te halen van het vliegveld. Zodra dit gebeurt, geef ze dan $10-15 voor de moeite.
Wilt u met de taxi? Veel taxi’s hebben op hun rugleuning een scherm waar u een fooi percentage kunt kiezen. Het gaat van 15 tot 30 procent, al is 30 procent wel heel veel. De meesten geven rond de 15-20 procent.
Een auto huren kan natuurlijk ook! Het is normaal om de medewerker fooi te betalen, de hoeveelheid fooi ligt aan de luxe van het bedrijf. Het ligt tussen de $3-5. Hoe luxer het bedrijf, hoe hoger de fooi.
Als u binnenkomt in een hotel en ze dragen uw bagage, geef ze dan $2-3 per tas.
Heeft het hotel een conciërge en helpt hij u met het boeken van een trip, het huren van een auto of andere services; beloon zijn moeite dan aan het einde van uw trip met $10-20 fooi.
Laat ook elke ochtend $2-5 op uw kussen liggen met een dank u briefje voor de schoonmakers. Zij zullen uw kamer dan ook veel beter schoonmaken dan als u dit niet doet. Als u denkt dat dit een beetje overdreven is, hou dan in gedachte dat deze mensen uw vieze handdoeken opruimen. Een beetje wisselgeld op uw kussen leggen is wel het minste wat u dan kunt doen.
Wat wel verwarrend is, is roomservice fooi. Sommige hotels rekenen al wat extra’s, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.
Niemand kan u dwingen om fooi te geven in een restaurant, wel kunnen ze op de menukaart zetten dat fooi bij de uiteindelijke rekening toegevoegd kan worden. Dit komt vooral voor op plekken waar veel toeristen komen. Ook is het normaal om fooi te geven als u met meer dan 6 personen bent.
Als het een fastfoodketen is, wordt er geen fooi gegeven. Maar zit u in een restaurant, dan wordt 15 tot 20 procent aangehouden. Zodra u minder dan 15 procent fooi geeft, zal het personeel ervan uit gaan dat u niet tevreden was met hun service. Als u 2 cent op de rekening laat liggen, weten ze dat u totaal niet tevreden was. Dit is een soort code. Het is eigenlijk nooit oké om niks te geven.
Zit u in een heel luxe restaurant? Bereid u dan voor op 25 procent fooi van de rekening. Ook moet u wat extra’s geven aan de sommelier mocht hij wijn hebben aanbevolen. En ook de maître, als ze u een goede tafel heeft gegeven.
Geef de barman altijd, zonder uitzonderingen, een dollar voor elk drankje.
Voor koffietenten geldt wat anders. Hier staan fooipotjes en een fooisuggestie voor als u wilt pinnen. Dit wordt gezien als brutaal en u moet dit alleen serieus nemen als de barista echt haar best voor u doet.
De meest belangrijke situaties zijn nu wel genoemd in dit artikel. Maar eigenlijk geeft u tip bij bijna alles. Kappers, schoonheidsspecialisten, tourgids etc. U kunt bij de meeste situaties gewoon een minimum van 15 procent aanhouden, dan zit u eigenlijk altijd wel goed.
Vergeet ook niet om uw visum voor Amerika hier aan te vragen!
Latest News
Selecteer uw land
Vraag nu online uw ESTA voor de VS aan. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële ESTA visum documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.