Cambodja is een land in Azië. De hoofdstad van het land is Phnom-Penh. Andere grote steden in Cambodja zijn Battambang, Sihanoukville, Prey Veng en Siem Reap. Cambodja heeft ruim 16 miljoen inwoners (2017). In het land wordt de taal Khmer gesproken. Cambodja grenst aan Laos, Thailand en Vietnam en staat bekend om haar ongerepte natuur en traditionele cultuur.
Karakteristieke rijstvelden, het lekkere eten, unieke tempels en kleine dorpjes maken Cambodja een populaire bestemming onder toeristen. Met name Angkor Wat, een tempelcomplex in Cambodja en tevens het grootste religieuze monument ter wereld, spreekt tot de verbeelding.Toeristen komen ook voor de geschiedenis rondom de Rode Khmer en de Killing Fields. Sinds 1953 is Cambodja onafhankelijk van Frankrijk.
Officiële naam |
Koninkrijk Cambodja |
Regeringsleider |
Hun Sen |
Tijdsverschil |
5 uur |
Taal |
Khmer |
Hoofdstad |
Phnom Penh |
Grootste stad |
Phnom Penh |
Regeringsvorm |
Constitutionele monarcie |
Staatsvorm |
Parlementair systeem |
Oppervlakte |
181.035 km2 |
Inwoneraantal |
16.204.486 |
Religie |
Boeddhisme |
Buurlanden |
Laos, Thailand en Vietnam |
Hoe lang vliegen |
12 uur en 30 minuten |
Cambodja ligt in het werelddeel Azië, onder Thailand en Laos en ten oosten grenzend aan Vietnam. Aan de westkant van het land vindt men een kuststrook aan de Golf van Thailand. Op de onderstaande kaart van Cambodja is goed te zien waar Cambodja ligt, hoe groot het land is en in welk deel van de wereld het land gelegen is.
De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. Dit is tevens de grootste stad van het land. De stad ligt in het zuidoosten van het land en is gebouwd op de plek waar de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier samenkomen. De naam Phnom Penh betekent ‘de heuvel van Penh’. Volgens de verhalen zou een vrouw met de naam Penh op deze plek vier Boeddhabeelden hebben gevonden die waren meegenomen door de rivier de Mekong. De stad bestaat al eeuwen en werd al in 1431 de hoofdstad van het land. De koning had zich al eeuwen in de stad gevestigd toen uiteindelijk in 1866 ook de regering zich permanent vestigde in Phnom Penh. In deze periode werd ook het Koninklijk Paleis gebouwd, net daarnaast de Zilveren Pagode. Vanaf dit moment groeide de stad uit tot een grote stad met veel inwoners.
Het grensgebied met Vietnam was een toevluchtsoord voor de Vietcong. Tijdens de Vietnamoorlog werd de jungle en het platteland gebombardeerd door de Verenigde Staten. Veel vluchtelingen zochten hun heil in de stad. Zo groeide de bevolking in een rap tempo.
Andere belangrijke steden in Cambodja zijn Siem Reap, Sihanoukville en Battambang. In Siem Reap vindt u het grootste religieuze monument ter wereld: Angkor Wat. Dit tempelcomplex heeft een oppervlakte van maar liefst 162,6 hectare. De stad Sihanoukville is een havenstad in het zuidwesten van Cambodja. Hier kwamen mensen met name voor de vele feestjes en de stranden. De afgelopen jaren is het ooit zo pittoreske Sihanoukville veranderd in een Chinees gokpaleis. Enorme Chinese hotels en winkels zijn het resultaat. Westerse toeristen en backpackers mijden sindsdien de stad. In Battambang zijn nog veel herinneringen te vinden aan de Rode Khmer, waaronder de tempel Wat Somrong Knong en Phnom Sampeau (de Killing Caves).
In de jaren 60 en 70 voerden communistische guerrillastrijders een strijd tegen de Cambodjaanse regering. Deze groep, de Rode Khmer, kreeg veel steun van het naburige Vietnam. De hogere kaders binnen de Rode Khmer werden veelal bezet door Vietnamezen. De Cambodjaanse regering zocht steun bij Zuid-Vietnam en de Verenigde Staten. Direct gevolg was het volledig platbombarderen van het Cambodjaanse platteland door de VS. In combinatie met wanbestuur, veel burgerdoden en gewelddadige confrontaties met het Zuid Vietnamezen won de Rode Khmer aan populariteit bij de bevolking.
Op 17 april 1975 (het Cambodjaanse nieuwjaar), werd de Phnom Penh bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd op afschuwelijke wijze ontruimd, waarbij veel doden vielen, waar Choeung Ek (ook wel de Killing Fields of de Velden des Doods genoemd) het bewijs van is. De wederopbouw van de stad begon in 1979. In de jaren dat de Rode Khmer aan de macht was werden meer dan 2 miljoen mensen vermoord op een totale bevolking van 7 miljoen.
Voordat u op reis gaat naar het buitenland, is het slim om het huidige reisadvies goed te controleren. Dit reisadvies wordt afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken en is bedoeld om aan te geven hoe het staat met de veiligheid in verschillende gebieden in het land. Op deze pagina vindt u meer informatie over het huidige reisadvies.
In Cambodja heerst een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar ligt in Cambodja rond de 30 graden Celsius. In het droge seizoen kunnen deze temperaturen met gemak oplopen tot een gemiddelde van 37 graden. Wanneer in mei het regenseizoen begint dalen de temperaturen. Door de hoge luchtvochtigheid is daar gevoelsmatig niet veel van te merken.
Het regenseizoen duurt in Cambodja van mei tot en met oktober. In deze periode valt er veel neerslag. In het Olifantgebergte kan dit oplopen tot wel 5000 millimeter. De beste reistijd voor Cambodja is dan ook in de winterperiode omdat u dan het regenseizoen ontloopt. Meer informatie over het klimaat van Cambodja en het weer in dit land, vindt u op deze pagina.
Om naar Cambodja te kunnen reizen, heeft u een visum Cambodja nodig. Voor reizen naar Cambodja zijn er zakelijke en toeristische visa beschikbaar. Om een visum aan te vragen heeft u een internationale reispas nodig. Let ook op dat u zich houdt aan de geldige douaneregels met betrekking tot het in- en uitvoeren van bijvoorbeeld geld en alcohol. Het visum voor Cambodja kan vooraf aangevraagd worden via onze service. Vooraf het visum kopen voorkomt onverwachtse problemen bij de Cambodjaanse immigratiedienst.
Er bestaat geen officiële Belgische ambassade in Cambodja. De bevoegde ambassade zit gevestigd in de Thaise hoofdstad Bangkok. De diplomatieke vertegenwoordiging van België in Cambodja is er wel in de vorm van een ereconsulaat in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De adresgegevens luiden als volgt:
Ereconsulaat Phnom Penh
#404D, Boulevard Monivong.
Boeung Keng Kang 1.
Chamkarmon District Phnom Penh.
Cambodja
Uiteraard is er in België, in de hoofdstad Brussel, ook een Cambodjaanse ambassade te vinden. Het adres van deze ambassade is:
Ambassade van Cambodja
Tervurenlaan 264A
1150 Sint-Pieters-Woluwe
België
Meer informatie over het consulaat van Cambodja vindt u hier.
Het tijdsverschil tussen Cambodja en België is 5 uur. Tijdens onze wintertijd is dit een verschil van 6 uur. Cambodja valt in tijdzone UTC +7. Wilt u weten hoe laat het is in Cambodja? Kijk dan naar onze huidige tijd in België en tel hier, afhankelijk van het seizoen waarin wij zitten (zomer of winter) 5 of 6 uur bij op. U weet dan de tijd in Cambodja.
Vanuit België vliegt u binnen 13 uur naar Cambodja. Om u binnen het land te verplaatsen zijn de bus en boot de meest gebruikte vervoersmiddelen.
In Cambodja reizen de meeste mensen per bus. Cambodja is geen enorm groot land, dus de afstanden zijn prima af te leggen met de bus. De meeste bezienswaardigheden die u ook in uw reisgids tegenkomt liggen op veelgebruikte busroutes. De trein mijdt u beter daar verbindingen niet altijd even goed zijn en de spoorlijnen zijn van een slechte kwaliteit.
Een andere manier om u te verplaatsen in Cambodja is per boot. Een bekende route die u per boot kunt afleggen is de route van Phnom Penh naar Siem Reap. Deze boottrip gaat over het Tonle Sap meer en duurt ongeveer 6,5 uur.
Veel backpackers die rondreizen vinden het ook leuk om het land op een brommer te verkennen. Deze zijn te huren in vrijwel iedere stad in het land. U kunt op deze manier zelf uw route bepalen en komen op plekken waar de bus niet komt. Het verkeer in Cambodja kan erg chaotisch zijn dus voorzichtigheid is geboden. In de steden kunt u natuurlijk ook gebruik maken van de Tuk Tuk: erg toeristisch, maar ook erg makkelijk!
In Cambodja zijn er twee geldige valuta’s: de Cambodjaanse Riel (KHR) en de Amerikaanse dollar (USD). Deze twee munteenheden zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor een dollar altijd gelijk staat aan 4000 Riel. De wisselkoers van deze munteenheid ten opzichte van de euro verandert uiteraard continue. Voor vertrek kunt u de wisselkoers controleren.
In het land kunt u met uw Belgische bankkaart geld opnemen bij geldautomaten. U kunt dan kiezen of u het geld in Cambodjaanse Riel of in Amerikaanse dollars wilt krijgen. Het is verstandig om altijd contant geld op zak te hebben. Zeker op het platteland zijn er niet veel pinautomaten. Het is in Cambodja zeer gebruikelijk om een fooi te geven in restaurants. Reisgidsen, kamermeisjes, tassendragers of gidsen; ook zij verwachten dat u hen een fooi geeft. In restaurants geeft u zo’n 10% fooi. Daarnaast is het normaal om in Cambodja af te dingen. Betaal dus niet standaard de prijs die gevraagd wordt voor een product, want meestal wordt er een veel te hoge prijs gevraagd, zeker wanneer mensen zien dat u een toerist bent.
Extra Informatie