Algemene Reisinformatie

Het land Turkije

Turkije is een land dat zowel in Europa als in het werelddeel Azië ligt. Turkije is een transcontinentale staat. Het land grenst aan buurlanden Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidjan, Iran, Irak en Syrië. De hoofdstad van Turkije is Ankara. De stad Istanbul (Istanboel) is ook een bekende Turkse stad waar veel toerisme op af komt. 

 

De taal die men in Turkije spreekt, is Turks. Ook de talen Koerdisch, Arabisch en Armeens worden veel gesproken in dit land. Turkije heeft ruim 80 miljoen inwoners. Het land staat bekend om haar lange geschiedenis en rijke cultuur. De geschiedenis is terug te zien in de vele oude gebouwen en oude stadjes. Veel toeristen bezoeken het land ook vanwege de mooie natuur, de vele (soms zeer hoge) bergen, de mooie kustplaatsen en de prachtige stranden die zich zeer goed lenen voor watersport.

 

De hoofdstad van Turkije en belangrijke steden 

De hoofdstad van Turkije is de stad Ankara. In Ankara wonen 5,5 miljoen mensen. De stad ligt in het Aziatische gedeelte van Turkije, in het midden van het land. Ankara ligt in één van de droogste delen van Turkije, maar is toch een relatief groene stad. Het is een belangrijk commercieel en industrieel centrum en ligt op een goede locatie: op het kruispunt van diverse wegen en spoorwegen in Turkije. De stad is te bereiken via de luchthaven Ankara Esenboga

 

Hoewel Ankara de hoofdstad van het land is, is dit niet de grootste stad. Met ruim 15 miljoen inwoners is Istanboel (Istanbul) de grootste stad van Turkije. Istanbul is zeer geliefd bij mensen die van een citytrip houden. Deze stad ligt zowel in het Europese als in het Aziatische deel van het land. Deze twee delen van de stad worden van elkaar gescheiden door de Bosporus, die Europa van Azië scheidt. De stad was ooit de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor heette Istanbul ‘Constantinopel’. Istanboel heeft twee luchthavens: Luchthaven Istanbul Atatürk en Luchthaven Istanbul Sabiha Gökcen

 

Een andere grote stad in Turkije is Izmir. Izmir ligt in het westen van Turkije aan de Egeïsche zee. De stad was ooit de tweede stad van het land, maar werd wat betreft inwoneraantal ingehaald door Ankara. Izmir is nu de derde stad van Turkije en heeft de belangrijkste haven van het land. De stad beschikt ook over een luchthaven en biedt treinverbindingen naar steden door het hele land. 

 

Een andere bekende stad in Turkije is Antalya, de grootste internationale badplaats van Turkije waar veel mensen heen gaan voor een all inclusive vakantie in een resort. Hier is het mogelijk om te genieten van een echte last minute zonvakantie aan zee. Ook Göreme is een grote Turkse stad; een historische stad waar nog veel overblijfselen uit de geschiedenis te vinden zijn. Voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis is dit een mooie locatie om naar toe te reizen.

 

Waar ligt Turkije – kaart van Turkije

Turkije ligt voor een groot deel in Azië, maar voor een klein deel ook in Europa. Dit maakt dat het land een transcontinentale staat is. De buurlanden van Turkije zijn Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidjan, Iran, Irak en Syrië. Op de onderstaande kaart kunt u zien waar Turkije ligt, hoe groot het land is en hoe het land zich verhoudt tot andere landen en gebieden. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Turkije

Officiële naam

Turkije (Türkiye Cumhuriyeti)

Huidige President

Recep Tayyip Erdogan

Tijdsverschil

1 uur

Hoofdstad

Ankara

Grootste stad

Istanbul (Istanboel)

Regeringsvorm

Parlementaire republiek

Staatsvorm

Democratische rechtstaat

Oppervlakte

783.562 km2

Inwoneraantal

80.845.215

Religie

96% Islam, 3,8% Christendom

Buurlanden

Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidjan, Iran, Irak, Syrië

Hoe lang vliegen

Gemiddeld 4 uur (afhankelijk van de plaats waar u heen vliegt)

 

Reisadvies Turkije

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor alle landen ter wereld een reisadvies af. Dit advies heeft te maken met de veiligheid in een land en de risico’s die reizigers mogelijk lopen wanneer ze naar het buitenland afreizen. Op dit moment geeft de overheid een gedeeltelijk negatief reisadvies voor Turkije. Hieronder bespreken we de onveilige gebieden en leggen we meer uit over de huidige situatie in het land. Ook vertellen we meer over rode, oranje en gele gebieden waarmee het reisadvies voor Turkije wordt weergegeven. Let op: in rode en oranje gebieden kan de ambassade u niet of zeer beperkt helpen wanneer u in moeilijkheden komt. Het wordt dus ten zeerste afgeraden om naar deze gebieden te reizen.

Bron: http://nederlandwereldwijd.nl

Rode gebieden: niet reizen

Rode gebieden zijn gebieden waarvoor een absoluut negatief reisadvies geldt. Dit komt doordat het in deze delen van het land niet veilig is. Het grensgebied met Syrië is een rood gebied. Er vinden hier militaire acties plaats en hierbij is veel sprake van (heftig) geweld. Ook het grensgebied met Irak is een rood gebied. Hier is met name de situatie aan de Iraakse kant zeer gevaarlijk. 

 

Oranje gebieden: alleen noodzakelijke reizen

De volgende gebieden vallen in de categorie ‘alleen noodzakelijke reizen’:

  • De grensovergang Habur (de Turkse-Iraakse grensovergang). Mocht u hier toch moeten zijn, reis dan alleen via de hoofdweg van en naar de grensovergang. 
  • De provincies in het zuidoosten. Reis alleen naar de provincies Hatay, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Tunceli, Bingöl en Muş  in geval van nood. Hier zijn regelmatig gevechten tussen de PKK en Turkse strijdkrachten. Ook worden er in deze provincies met regelmaat aanslagen gepleegd.

 

Gele gebieden: let op, veiligheidsrisico’s

De rest van Turkije is geel gebied. Hier is het relatief veilig, maar hier zijn wel veiligheidsrisico’s. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Er geldt in Turkije een verhoogd risico op terroristische aanslagen, vanwege de strijd tussen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en IS (Islamitische Staat) van Irak en Syrië. Doelwitten zijn overheidsgebouwen en politiegebouwen, maar ook plaatsen waar veel mensen samenkomen. Wees met name op drukke plekken alert en volg waar nodig de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. 
  • Er is in Turkse steden, zoals in iedere grote stad, sprake van criminaliteit. Let op uw persoonlijke eigendommen en bewaar uw reisdocumenten op een veilige plek. 
  • Er worden in Turkije regelmatig demonstraties gehouden. Hierbij breekt met regelmatig geweld uit, waardoor de situatie onveilig kan worden. Mijd protesten en demonstraties.
  • De grens met Armenië is sinds 1993 gesloten, vanwege spanningen tussen Turkije en Armenië. 
  • Er is overal in Turkije een verhoogd risico op natuurgeweld, omdat Turkije op de breuklijn van de Euraziatische plaat en de Afrikaanse plaat ligt. Hierdoor is er in Turkije een verhoogde kans op aardbevingen. 

 

Klimaat Turkije

Turkije valt in verschillende klimaatzones. Langs de Turkse kusten heerst er een zeeklimaat. Dit zorgt voor milde winters en warme zomers. De kust van Turkije is een geliefde vakantiebestemming voor een zonvakantie vanwege de aangename temperaturen in de zomer. De gemiddelde temperatuur is dan zo’n 30 graden, maar vanwege de wind die vanuit de zee komt is het weer zeer aangenaam. Er valt hier in de zomermaanden weinig regen. 

 

In het oosten en het midden van het land heerst er een gematigd landklimaat en gedeeltelijk een steppeklimaat. Hier is het in de zomers heet en in de winters koel. Hoe verder men naar het oosten gaat, hoe minder neerslag er in het land valt. De beste reistijd voor Turkije is in mei, juni, september en oktober. U geniet dan van aangename temperaturen, weinig neerslag en minder massatoerisme dan in de zomermaanden. Wilt u meer weten over het klimaat in Turkije? Kijk dan op onze klimaatpagina.

 

Reisdocumenten en visa

Om naar Turkije te mogen reizen, moet u in het bezit zijn van een internationale reispas. Dit kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Dit reisdocument moet nog minimaal 8 maanden geldig zijn wanneer u uw visumaanvraag doet. Reist u per auto naar Turkije? Dan is het verplicht om in het bezit te zijn van een paspoort.


Het is bovendien verplicht om een visum Turkije aan te vragen. Let op: de douaneregels zijn aangepast en het is sinds 2014 niet meer mogelijk om uw visum op een van de luchthavens in Turkije aan te vragen bij de immigratiedienst. Dit moet u dus van tevoren doen. Wel kunt u uw visa online aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een visum voor Turkije vindt u op onze visumpagina.

 

Ambassade en consulaten 

De ambassade van België is de diplomatie vertegenwoordiging van België in Turkije. De Belgische Ambassade zit gevestigd in Ankara. Tevens vindt u een consulaat-generaal in Istanbul. De adresgegevens van de ambassade in Ankara zijn: 

 

Ambassade Ankara

Mahatma Gandi Caddesi, 55

06700 Gaziosmanpasa Ankara

Turkije

 

De adresgegevens van het consulaat-generaal in Istanboel zijn: 

Consulaat-Generaal Istanbul

Siraselviler Caddesi, 39

34433 Taksim Istanbul

Turkije

 

Er zit ook een Turkse ambassade in Brussel. Hiervoor gelden de volgende adresgegevens: 

 

Ambassade van de Republiek Turkije
Montoyerstraat 4
1000 Brussel
België 

 

Meer informatie over de ambassade en het consulaat-generaal vindt u op deze pagina.

 

Tijdsverschil Turkije

Het tijdsverschil tussen België en Turkije is in principe 1 uur, maar tijdens onze wintertijd is dit verschil 2 uur. Wanneer u zich dus afvraagt hoe laat het is in Turkije, kunt u 1 uur optellen bij onze eigen tijd (en in de wintertijd 2 uur optellen bij onze eigen tijd). U weet dan wat de huidige tijd in Turkije is.

 

Vervoer in Turkije

Er zijn in Turkije diverse manieren om u te verplaatsen. Allereerst is er de mogelijkheid om te vliegen. Reizen per vliegtuig kan zowel naar Turkije als binnen Turkije. De grootste luchthavens in het land zijn de luchthavens van Istanbul, de luchthaven van Antalya, de luchthaven van Ankara en de luchthaven van Izmir. 

 

Gaat u rondreizen door het land? Dan kunt u een auto huren. Zo verplaatst u zich snel en flexibel en kunt u veel van het mooie landschap en de mooie natuur zien. Rondreizen met de trein is niet iets wat veel reizigers doen, omdat er nog niet enorm veel treinverbindingen door Turkije lopen. De treinverbindingen die nieuw zijn aangelegd, zijn echter zeer goed. Ze treinen rijden hier hard (tot wel 250 km/u) en zijn zeer luxe. Dit traject is bijvoorbeeld mogelijk tussen Istanbul en Ankara. 

 

Reizen met de bus

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Turkije. Bussen worden veel ingezet om reizigers tussen steden te vervoeren, hoewel dit, met de komst van steeds meer nieuwe en betere spoorlijnen, steeds vaker gedaan wordt met de trein. 

 

Reizen binnen de stad

Binnen de stad maken mensen veel gebruik van de dolmus. Dit is een populair en zeer voordelig vervoersmiddel. De dolmus is een soort minibus die een bepaalde route zonder haltes rijdt. U kunt in- en uitstappen waar u maar wilt. In Turkije is het ook heel normaal om binnen de stad een taxi te nemen. Dit is hier ook helemaal niet duur en een taxi wordt niet gezien als een luxe, maar als een praktisch vervoersmiddel om van A naar B te reizen. Reist u binnen de stad en moet u over het water reizen, zoals in bijvoorbeeld Istanbul? Dan kunt u reizen met een Vapur: een soort taxi over het water. 

 

Geld in Turkije

In Turkije betaalt men met de valuta de Turkse nieuwe lira (TRY). Ook is het op veel plekken mogelijk om met onze eigen munteenheid, de euro, te betalen. De actuele stand van de Turkse nieuwe lira hangt af van de huidige wisselkoers. 

 

In Turkije liggen de prijzen een stuk lager dan u gewend bent vanuit België. Zaken als eten in restaurants, maar ook levensmiddelen en het openbaar vervoer zijn een stuk goedkoper. Wel is het zo dat de prijzen in het hoogseizoen flink kunnen stijgen vanwege het toerisme. Het is gebruikelijk om in Turkije een fooi te geven van ongeveer 10%. Meestal is dit al in de rekening verwerkt. Bij zeer goede service wordt echter verwacht dat u zelf nog wat extra fooi geeft. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy